pühapäev, 3. märts 2013



Paljud lasteaiad hoiavad lapsi toas.

                                                                                            
Lugesin ajalehest "Pealinn"sellise pealkirjaga artiklit ja tahaksin sellele kõvasti vastu vaielda.
Ma ei suuda uskuda, et paljudes lasteaedades ei minda lastega sellepärast õue, et ei viitsita neid riidesse panna. Erandeid võib ju olla, aga kindlasti on seal mingid muud põhjused.
Rühmades on nimekirjas tavaliselt 24-25 last ja kui kohalkäimine on päris suur, siis ei suudakski lastega terve päeva toas olla. Mida rohkem lapsi, seda suurem on lärm ja lapsed ise väsivad sellest kõige kiiremini. Väljas on  võimalik palju rohkem neile huvitavaid tegevusi ja mänge organiseerida.


Meil on olemas jalgpalliväljak, korvpallirõngad ja ronimiseks palju võimalusi. Peale õues müttamist jäävad lapsed ka  kiiremini magama ja nende uni on palju rahulikum..
Meie lasteaias käiakse iga päev võimaluse korral 2 korda päevas õues. Eranditeks on tõesti väga külmad ilmad või kui sajab paduvihma. Sellistel kordadel saab minna   saali, kus võib  mängida palli või muid liikumismänge. Olemas on ka katusealused, kus pole küll väga palju ruumi, aga vihmastel ilmadel oleme ka neid kasutanud.
Artiklis kirjutatakse, et paljud lapsed ei käi nädalavahetusel õues ja vanemad ei oska lastele sobivaid riideid kaasa panna. Lasteaed ei saa ju hakata ometigi ka vanemaid kasvatama. Arvan, et meil peaks olema küll koostöö, aga kõike ei saa ka lasteaia teha jätta.Selliseid juhtumeid, kui lapsel pole mütsi, kindaid või sooje riideid tuleb päris sageli ette. Minu meelest me niigi tegeleme ja arendame last nädalas palju rohkem kui seda kodus tehakse.
Me käime regulaarselt raamatukogus, kord kuus on teater, kord kuus  õpetakse lapsi, mida õnnetuse puhul teha ja kuidas  lihtsamatel juhtumitel abi anda. Lasteaias on ka omad traditsioonid välja kujunenud. Vabariigi sünnipäeval oli tervele lasteaiale saali lauad kaetud ja meil oli pidulik ühissöömine. Külas käisid ka kaitseväelased, kes lastele palju omi tarkusi õpetasid. Järgmine nädal on lasteaia sünnipäevanädal ja siis on igasse päeva midagi toredat planeeritud. Lõppeb see orienteerimismänguga, kus igal rühmal tuleb enda kingitus üles leida.
Füüsilisi tegevusi  on meil samuti küllaga, kus lapsed saavad oma vastupidavuse  proovile panna.  Kord nädalas käime ujumas.Võimalus on osa võtta ninja-  ja  Palestra tantsutrennist. Igal aastal on spordipäev Audentese erakoolis, samuti metsapäevad ja õpperajad. Arvan, et kodused lapsed ei saa iialgi nii paljudest huvitavatest tegevustest osa võtta.Viimasel ajal jääb aga selline tunne, et lasteaedades ei tehtagi nagu midagi. Ei tohiks  ka unustada, et lugema, kirjutama ja arvutama õpitakse samuti lasteaias.
                               

2 kommentaari:

  1. tuline öigus on sul sest tõesti ükski tänapäeva lapsevanem ei tegele lapsega niipalju kui lasteaed ja see on hea et keegigi tegeleb ... Kodus ainult süüakse (kui on ¨süüa) , magatakse ja mängitakse arvutis , vanematel pole aega , nad on väsinud ja tülpinud oma rahateenimisega .. Muidugi on emad need kes lastega tegelevad sest emad armastavad oma lapsi vaatamata väsimusele
    Mina oma rühmaga käisin ka õues iga ilmaga ... Lastel olid vahetusriided kaasas ja ma poleks tahtnud toas olla, sest õues on tõesti 28 -30 lapsega kergem hakkama saada ... Aga oli ka selliseid rühmi, kes kunagi ei viitsinud näiteks õhtuti õue tulla --- hommikuti ikka TULID, SEST SIIS JUHATAJA VALVAS ... Lasteaed on ikka väga hea koht lapsele ja kasvatajad on kõik enamuses väga tublid ja head ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Millegipärast on esmaspäev kujunenud selliseks päevaks, kui lapsed söövad ja magavad kõige paremini ja muidugi lärmavad ka. Kõik reeglid on meelest läinud.Vahel mõtleme tõesti, mida nad nädalavahetusel kodus teevad.

      Kustuta