neljapäev, 18. juuli 2013



Kaua võib?

Lootsin, et minu maja projektiga on lõpuks kõik korras. Sain naabritelt allkirjad, et nad on nõus mu puuriida ja kasvuhoone asukohaga. Väga lihtne see asjaajamine polnudki, sest üks naaber elab otsapidi Tartus tütre juures. Ootasin kuu aega Linnavalitsuselt vastust ja täna siis selgus, et kõik meie ponnistused olid ilmaasjata. Ometigi sai tehtud kõik, mis olid nende nõudmised. Puude varjualaune sai tulekindla vahendiga üle võõbatud ja naabritelt  load võetud. Samas ei saanud ma sellest nõudmisest üldse aru. Minu meelest on puud ise tuleohtlikumad, kui varjualune, mis koosneb katusest ja tugipostidest. Nüüd siis tänane kiri..

Vastavalt komisjoni otsusele: Puude varjualune ei sobi olemasoleva elamu (ja ka naaberkinnistul asuva elamu)arhitektuurse kontseptsiooniga (ehitusajale iseloomiulikud laiad tuulekastid). Leida varjualusele sobivam arhitktuurne vorm, või ehitada see elamu esifassaadist 1-2m tahapoole ja lisada tänavapoolt vaatele sobiv ekraan, varisein jms.


Ma olen päris kuri.
Lastakse nii palju teha ja siis selgub, et minu puuriida katus ei sobi üldse hoonega kokku. Variandiks pakuti, et ma peaksin selle ümber ehitama lamedaks, aga see sai nii  ehitatud just arvestades minu maja katusega. Ma ei kujuta ette, kuidas ma saaksin puuriida nüüd, kui ma olen sinna 25 ruumi puid ladunud, nihutada selle   1-2 meetrit tahapoole.  Sellisel juhul peaksin ma maha võtma ka puid ja põõsaid. Äkki peaks maja katuse ka lamedaks ehitama? Sobiks  naabermajaga paremini kokku.
Arulage ma ütlen. Teeks kohe 50 grammi konjakit, kui oleks napsumees.

Sain just praegu Linnaplaneerimise ametist uue kirja. Seekord siis paberkandjal. Tants ümber puuriida jätkub
Komisjon otsustas, et enne ehitusloa väljaandmist tuleb täita detailplaneeringute osakonna arhitekti märkused.
Pean minema uuesti Linnavalitsusse. Mul on siiralt kahju, et nii paljud inimesed peavad tegema nii palju tööd ja nägema keset suurt suve nii palju vaeva minu puuriida pärast. Ja mis siis, kui ma ei saagi ehitusluba?Kuhu ma siis oma 25 ruumi puid panen? :D
Ega ma ei imesta ka enam  miks minu pojad ei saa oma majade ehitusega peale hakata ja ootavad aastaid detailplaneeringut.

13 kommentaari:

  1. Taevake, sa ei ela ju kesklinnas või mõne turismiobjekti kõrval, et vaate arhitektuuriline täiuslikkus NII oluline on. Usun, et oma tänavalt/kvartalist leiad sa ebatäiuslikke vaateid üksjagu, aga kuna nemad ei taotle projekti kinnitamist, siis see ei riiva kellegi pilku ;)

    Puid sa loata maha võtta kohe kindlasti ei tohi :) Mulle tundub, et puude varjualusele SOBIVA projekti pead sa laskma mõnel linnavalitsuses töötaval asjamehel teha, siis läheb see kohe läbi, kasvõi endisel kujul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma võiks neid näiteid juba oma naaberaiast tuua, aga ma ei topi oma nina teiste asjadesse. Las kõigi kodu olla nende kindlus.Teine naaber sai just oma puukuuriga ühele poole ja see on ehitatud just minu aianurka nii, et ta võttis isegi jupi meie ühisest aiast maha. Naersin, et kui tal ükskord allkirja on vaja, siis peab minu ees pugema.:D

      Kustuta
  2. Ehita puuriidale kalde osas tuulekastiga samas vormingus laudadest ekraan, see peaks olema sulle odavaim ja ka sobiv lahendus bürokraatidele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega mul muud üle ei jäägi, sest muidu ma oma projekti kätte ei saa, aga kurat hinge teeb nii täis. Arhitekt soovitab puuriida katuse ehitada sirgeks ilma kaldeta ja puuriida ette sõrestiku panna.Oma arust olen oma pisikesel maatükil kõik asjad läbimõelnud ja paigutanud just nii, et oleks lihtsam, mugavam ja sobilikum. Ma ei saa tõesti aru, miks 1 puude varjualaune peaks inimeste silma riivama ja ei sobi Nõmmega kokku.Ma ei imesta üldse, kui puuriidaga asjad korda saan, siis järgmine on mu kompostikast. See on ka naabriaiast poole meetri kaugusel, korralik, plekist, kaanega ja mehe enda tehtud. Võib-olla panna hoopis Savisaare elusuuruses kuju mu puuriita varjama. Oleks nii kena ja ei riivaks kellelgi silma.

      Kustuta
  3. ic, päris head ideed. aga tundub lihtsam tõesti mingi tuulekasti koopia varjualusele külge ehitada... ja kompostikast võib ka ju tulevikus saada laia tuulekasti :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma hakkan siis juba varakult arhitekti otsima.:D Niikuinii ei pääse, aga materjal seal sees ju uueneb iga päev. Läheb keeruliseks.

      Kustuta
  4. Keskealiste tädide ühiskond:))
    See on tulemus, kui liiga palju naisi pääseb otsustavatele kohtadele. Kõik on ära keelatud, reglementeeritud ja kohitsetud.

    Mul tuttaval oli ka Nõmmel väike mõttetu ümberehitus. Ta käis seal linnavalitsuse ehituslubade osakonnas kohal. Rääkis pärast: "Tead, seal istub tohutu kamp mingisuguseid tädikesi, kes hakkavad hoolega-hoolega otsima - äkki on võimalik mingist tühiasjast kinni hakata."

    Kes tänapäeval ehitusega tegeleb, see teab, et lihtsam on ilma loata teha ja pärast trahvi maksta - tuleb odavam. Kiirem nagunii:))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Trahvi ma juba maksin kuu aega tagasi ja lootsin, et nüüd saab kõik korda. Olen Linnavalitsuses "kohvil" käinud ja seletuskirju kirjutanud. Seal oligi täpselt nii. Tädikesed istusid laua taga ja kui mina sisse astusin, siis teatas üks nendest kahjurõõmsa näoga:"Loomulikult te teate, miks teid siia kutsuti."
      Ega ma päris täpselt siis veel ei teadnudki, aga midagi ikka aimasin. Järgmisel päeval oligi MUPO mul külas ja takseeris mu majapidamist. Tema tahtis ka seletuskirja miks on nii ja mitte naa. Puuriidast nagu eriti juttu polnudki. Rohkem segas minu kasvuhoone.Ja mina mõtlesin, et ma tahan ainult uut maja projekti.Oleksin teadnud, poleks ilmselt seda kõike ette võtnudki.Minule oleks kõlvanud ka mu 80-date aastate projekt.Siis ei nõutud mingit kasvuhoone ega puuriida projekti, kuigi mõlemad olid ka siis olemas ja kasvuhoone oli 2 korda suurem.

      Kustuta
  5. Vastused
    1. Eks nüüd õhtul ajab juba see bürokraatia naerma ja ootan põnevusega, mis edasi tuleb.

      Kustuta
  6. Võinuks mokaotsast mainida "tädikestele linnaviletsuses", et Etsi valimiskampaania puud mädanevad muidu ära.
    Puude varjualune - hmm, kuidas seda mõista tuleks?
    Kas puuet tohib peita varju alla?
    Võib-olla linnaviletsus nõuab logisevat varjualust...
    Üleüldse, misse peaks olema linna ja mupo asi, mida Sa oma krundil toimetad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt on väga nende asi. Miks ma muidu kemplen siin nii tühiste asjade pärast. Eks ma sain garaaži akende pärast ka, kuigi need on kunagi täpselt projekti järgi ehitatud ja maja on ju omal ajal vastu võetud ja kõik õigeks tunnistatud. Müüd tohin garaaži kasutada ainult laopinnana. Mis sest, et ladustan seal kolme mootorratast. Puud on mul aga Pätsu aiast ja ajast. Võib-olla mõni isegi tema istutatud nii, et neid peaks ka hoidma ja kaitsma. Naljakas, et nõutakse veel, et ma puuriidale peaksin võre ette ehitama, et ei paistaks tänavale. Meil vaikne tänav, kus sõidavad ainult kohalikud ja ma ei saa aru miks ma peaksin puid häbenema või varjama teiste pilkude eest. Igas aias puuriidad ja minu meelest riivavad silma hoopis rohkem need, kus on misiganes vihma eest kaitseks peale pandud.
      MUPO-ga rääkisin pikalt nendel teemadel ja tema ütles ka, et saab minust aru, aga peab ikkagi trahvi tegema. Seadus on seadus. Eks ma siis, kui tahan oma puudega edasi olla pean seadust järgima, et alustatu lõpuks lõpule viia. Seda enam, et suurem osa projekti eest juba makstud.

      Kustuta
  7. mina soovin sulle meelekindlust ja jõudu maadelda nende hulludega seal ...

    VastaKustuta