esmaspäev, 10. juuni 2013


Inimene õpib kogu elu..



Ma poleks iialgi uskunud, et tellides majale uut projekti, kus on kõik muudatused sees, tuleb kõige rohkem jama ja asjaajamist just kasvuhoone ja puuriidaga.
Minu kasvuhoone on nii omaette ja eemal naabermajadest, et tundus täiesti uskumatu, kui Linnavalitsus nõudis  naabrite kirjalikku luba, et ma võin ikka oma krundil tomateid kasvatada. Kõige kummalisem oli veel see, et kasvuhoonest pidi ka plaan olema. Ei aidanud ka mu jutt, et see on ju tavalisest ehituspoest ostetud ja plaan on ju ostes kaasas. Pealegi juba kolmas kasvuhoone ja hommepäev võib tuul selle  minema viia või talvel lumelaviini all otsa saada. Huvitav küll, kui ma tahan siis jälle uut, kas ma pean ka uue projekti tellima?
Tundub, et ma olen nüüd nii suur kurjategija, et isegi mupu tuli keset tööpäeva mu valdusi üle vaatama.
Tomatid aga ei lase ennast sellest häirida ja hakkavad tasapisi värvi muutma. Esimene tomat ei läinud sellel aastal siis mitte punaseks, vaid hoopis kollaseks.



Järgmine kõva pähkel, mis veel närida on, on minu puude varjualune. See koosneb korralikust plekk-katusest ja tugipostidest. Projektis siis nr. 12. Praegu on seal  all  juba 20  ruumi puid talve ootamas. Ohutusnõuete kohaselt tuli üle võõbata tulekindla vahendiga, aga need, mis kõige tuleohtlikumad on, on  just need küttepuud seal all. Kui ma need ka üle võõpan, millega ma siis katelt kütan?:D Varjualune  vajab samuti naabri kirjalikku luba. Inimesed, kes majas elavad, pole seaduslikud omanikud ja nende allkiri ei kehti. Omanikuks  on nende vanaema, kes elab Tartus tütre juures ja kelle tervis on väga vilets. Paar aastat tagasi käis ja oma maja vaatamas, aga juba siis oli  ta  ratastoolis. Ma arvan, et temal pole ammu enam sooja ega külma minu puuriidast. Vaevalt ta seda kunagi enam vaatamagi  tuleb,  sest see on siin 30 aastat olnud ja ta on seda näinud küll ja küll. Praegu on küll selline tunne, et kui need asjad korda saan, siis leitakse ikka veel midagi. Mul on ju ka korralik kompostikast. Plekist ja kaanega. Küllap järgmine etapp on selle projekt ja kindlasti ka naabrite luba, sest asub ju aianurgas.Mis sest, et naabrimees ehitas just alles hiljuti sinna vastu oma puudevarjualuse, mis ei anna minu omaga võrraeldagi.

3 kommentaari:

  1. Mäletan, kuidas meil ridakas oli ka probleeme puukuuriga, mis samuti ilma projektita ehitatud. Polnud isegi naabreid, keda see häirida võiks, aga seadus on seadus. Ühest küljest saan aru, et naabritega peab arvestama, aga kui läbisaamine näiteks kehv on ja naaber allkirja ei anna lihtsalt kiusu pärast, mis siis teha? Samas kui naabriks on mingi räämas hooletusse jäetud krunt, mis kõvasti silma riivab, kust tänavalt ei koristata ära lund ega niideta muru, ja mille omanik elab jumalteabkus, siis on karm seadus täiesti võimetu. Karistatakse ikka seda, kes püüab seadusi täita.

    No ja poest ostetud kasvuhoone jaoks projekti küsimine on ikka üle igasuguse mõistuse. Mul on kah selline aianurgas ilma projektita. Õnneks meil mupot pole :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kunagi, kui mees selle ehitas, siis ikka küsis naabrinaise käest ka luba, kuigi see on tema majast ja akendest piisavalt kaugel. Sellel on ju ainult katus kapitaalne, muidu koosneb taladest, aga mees oli mul neitsi tähtkujust ja kõik pidi omavahel sobima.Naabrinaine pidas ise siis sigu, tuhkruid ja kanu. Vahel oli õhk nende aroomist päris paks ja kanad olid pidevalt minu lillepeenardes siblimas. Oleks siis ka munemas käinud, aga seda mitte. :D Olen oma lähinaabritega kogu aeg hästi läbi saanud ja pole kordagi tülitsenud. Ainult üks vastasmajast kippus kogu aeg minu aia taga muruplatsil oma autosid parkima ja poristel aegadel sõitis murulapi päris sodiks.Põhjendas sellega, et see on riigimaa. Minu küsimuse peale, et miks ta siis enda maja ees ei pargi vastaski, et muru läheb koledaks.
      Ma ei kahtle üldse, et ma seda allkirja ei saa, aga just see bürokraatia ja lauslollus meie seadustes teeb meele mõruks.
      Mupoga saime päris hästi hakkama. Peale seda, kui ta lõuna ajal mu lasteaias puhketoas 2 tundi oma elulugu jutustas, sain miinimum trahvi ja lahkudes palus minult andeks ning lootis, et ma pikka viha ei pea.

      Kustuta
  2. ehitusseadus nõuab... olen isegi vaielnud kasvuhoonete teemal. naabrite nõusolek on vajalik siis kui ehitis on piirile lähemal kui 4 meetrit, kui on kaugemal, siis neid teavitatakse ja oma asi kui ei reageeri.

    VastaKustuta