esmaspäev, 24. jaanuar 2011


Hetke emotsioonid.

Esmaspäev 24 jaanuar 2011 22.40

Tänast lugu ajendas mind kirjutama armsa 3 aastase tüdruku lause söögilauas.
"Minu issi ja emme läksid tülli".
Lohutasin teda ja ütlesin, et küll nad ära lepivad. "Ei lepi." oli laps kindel."Elame emmega nüüd teises kohas. Issi ajas emme minema."
Märkasime tegelikult juba mõned kuud tagasi, et rõõmsameelsest tulesädemest oli saanud
nuttev tüdruk. Alati ärkas lõunauinakust nutuga ja väga raske oli teda maha rahustada. Kõige paremini mõjus süles hoidmine. Loomulikult ei tea mina tegelikke tagamaid, aga mina veedan just selle lapsega suure osa oma päevast.
Laps  on emotsionaalseks ja tundlikumaks muutunud.
Lapse normaalseks arenguks on vaja stabiilset keskkonda. Ta tunneb ennast turvaliselt kui ta teab, mis temast saab homme, ülehomme, kuigi lahus elavad vanemad on ilmselt parem variant, kui pidevalt kaklevad vanemad, kes on pinges ja närvilised. Olustik kandub ju lastele üle ja mõjutab neid.Viis kuidas lahku minnakse võib mõjutada lapse tulevikku. Kui lapse side ema või isaga katkeb järsult, siis võib ta teisest vanemast tugevalt sõltuma hakata.
Oleme püüdnud liigsetesse emotsioonidesse laskumata seletada lapsele, et emme ja issi armastavad teda. 3 aastased ei saa ju aru veel mõistest "abielulahutus".
Laste nimel kokkujäämine pole ka ilmselt kõige õigem variant.Tihti ju tuuaksegi toimimast lakanud suhte koospüsimise korral põhjuseks lapsed.Laste ja vanemate meelerahu on omavahel väga seotud ja vahel on ilmselt parem just laste nimel lahutada.
Iseenesest tundub ju õige, et pere juurest lahkunud vanem soovib lapse kasvatamisse oma panuse anda. Häda on aga selles, et iga lahutus on paratamatult ühe perekonna lõpp. Tihti tekib 2 perekonda, 2 eri maailma. Laps pendeldab kahe kodu vahet. Olen näinud, kuidas laps satub segadusse, sest ta ei tea kes talle lasteaeda järgi tuleb ja kuhu perre ta täna läheb. Lapsel kujunebki pikapeale välja oskus manipuleerida täiskasvanud inimestega.
Laps peab nägema, et ema, isa teda armastavad ja temast hoolivad ja on mõistlikud vanemad ka siis kui elavad eraldi. N
atuke peaksid ikka ka pingutama enda ja teiste pereliikmete emotsionaalse rahulolu nimel.

3 kommentaari:

  1. kogemustest tean, et väga raskeks läheb ka ühe poole emal st. lapse (laste) vanaemal.
    ei soovita kellelgi neid ekse.

    VastaKustuta
  2. Ilmselt see pole kellelgi kerge.Elu paratamatult on vahel selline.

    VastaKustuta
  3. Väikese lapse jaoks võib see suur draama olla, eriti kui vanemad üritavad lapse abil üksteisele midagi tõestada või kätte maksta.

    Ma ei saa aru, miks nii paljud lahku lähevad. Kui lapsi pole, siis on see kahe inimese omavaheline asi. Kui aga juba otsustati lapsi saada, oleks pidanud enne selgeks tegema, kas sobitakse omavahel. Tülide ainus lahendus pole ju lahkuminek, vaid kompomisside otsimine või probleemide selgeks arutamine. Minu tutvuskonnas ka muudkui lähevad sõbrannade lapsed lahku, kuigi enne seda tundus, et nad on igati sobiva elukaaslase leidnud.

    VastaKustuta